Σύμφωνα με τις εξαγγελίες από το υπουργείο Εργασίας, για το υπό επεξεργασία νέο σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης και το σχετικό νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση, η δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» για κάθε νέο ασφαλισμένο μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, με την λειτουργία κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στην επικουρική ασφάλιση, καθώς και η διασφάλιση των υφιστάμενων επικουρικών και κύριων συντάξεων, θα αποτελούν τους βασικούς άξονες και επιδιώξεις της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο μόνο με την οριστική διαμόρφωση του τελικού κειμένου και την προσεχτική μελέτη του θα μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει ή όχι τα παραπάνω καθώς και αν και πόσο θα επηρεάσει τους ήδη ασφαλισμένους.
Δεδομένου ότι το υφιστάμενο σύστημα αντιμετωπίζει την καχυποψία των νεότερων γενεών, έχει ήδη γεννηθεί η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης κεφαλοποιητικού χαρακτήρα – κατ’ αντιστοιχία των συστημάτων συμπληρωματικής ασφάλισης που υπάρχουν σε όλες τις αναπτυγμένες αλλά και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες Ευρώπης – προκύπτει κυρίως από τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού.
Το νέο σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης αφορά τους νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και απασχολούνται σε κλάδους στους οποίους σήμερα είναι υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση (π.χ. μηχανικοί, δικηγόροι). Επίσης αφορά σε εθελοντική βάση, όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών. Αντιθέτως, δεν αφορά τους σημερινούς συνταξιούχους, τους σημερινούς σφαλισμένους άνω των 35 ετών και τους σημερινούς ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.
Επί της ουσίας δηλαδή, το νέο σύστημα, πάντα με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργείου και μόνον εφόσον επιβεβαιωθούν από το οριστικό κείμενο του Νομοσχεδίου, δεν θα επιφέρει αλλαγή και δεν θα θίγει τις συντάξεις όσων έχουν ήδη βγει στη σύνταξη ούτε επηρεάζει τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων των σημερινών εργαζομένων που παραμένουν στο ισχύον σύστημα επικουρικής ασφάλισης.
Tο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης είναι κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή οι εισφορές των νέων εργαζομένων, αντί να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται για τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων. Δημιουργείται, δηλαδή, ένα μεγάλο αποθεματικό κεφάλαιο αποκλειστικά για τις συντάξεις των νέων εργαζομένων. Σημειωτέον δε ότι για κάθε νέο ασφαλισμένο θα δημιουργηθεί ατομικός λογαριασμός στον οποίο θα καταγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του. Ανά πάσα στιγμή ο ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του ή του κινητού του τηλεφώνου. Ωστόσο μόνο με την οριστική διαμόρφωση του τελικού κειμένου του υπό επεξεργασία Νομοσχεδίου και την προσεχτική μελέτη του, θα μπορεί να επιβεβαιωθεί αν τα παραπάνω αποτελούν απλές εξαγγελίες ή την νέα πραγματικότητα.