Τεράστια είναι η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον εκατοντάδων Συλλόγων Εργαζομένων και υπαλλήλων του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, Δήμων, Νοσοκομείων, Υπουργείων, Εκπαιδευτικών κλπ για την δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών του 13ου και 14ου Μισθού.
Και αυτό έρχεται σε συνέχεια των ευρύτερων και σημαντικών εξελίξεων στο θέμα της επαναφοράς του 13ου και 14ου Μισθού που βρίσκεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ και για το οποίο έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή πιλοτικής δίκης σε δύο περίπου μήνες (6.6.2025) και το οποίο συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον των συλλογικών φορέων των Εργαζομένων (άσκηση Παρέμβασης εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ) και εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, το κράτος επέλεξε, αρχικά να περικόψει και στη συνέχεια, να καταργήσει τα Δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο συμμόρφωσης της Χώρας με τις απαιτήσεις των μνημονιακών προγραμμάτων. Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και οι συνολικότερες μειώσεις στις αποδοχές, δημιούργησαν σοβαρές οικονομικές πιέσεις στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, προξενώντας στο ευρύ δημόσιο οικονομική ασφυξία.
Ωστόσο, σήμερα, η χώρα έχει εξέλθει από το μνημονιακό καθεστώς και καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ πρόσφατα, προχώρησε και σε πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 8 δισ. ευρώ. Η είσοδος της χώρας στην «μεταμνημονιακή εποχή» μεταβάλλει, προς όφελος των δημοσίων υπαλλήλων, τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, αναφορικά με τον 13ο και τον 14ο Μισθό στο ελληνικό δημόσιο. Ειδικότερα, μολονότι η κυβέρνηση φαίνεται να μην προτίθεται να αποκαταστήσει τις περικοπές στο Δημόσιο με πολιτική απόφαση, δύο σημαντικότατες εξελίξεις έρχονται να ανοίξουν τον δρόμο στον αγώνα της δικαστικής διεκδίκησης του 13ου και του 14ου Μισθού, σε όλο το ευρύ φάσμα του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή τόσο για τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους όσο και για τους συμβασιούχους ορισμένου ή αορίστου χρόνου.
- Την 6.6.2025 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας πρόκειται να δικάσει πιλοτικά την διεκδίκηση Δημόσιων Υπαλλήλων για την επαναφορά του 13ου & 14ου Μισθού. Στη δίκη αυτή, μάλιστα, έχει ασκήσει Παρέμβαση ενώπιον του ΣτΕ η ΑΔΕΔΥ και είναι τεράστιο το ενδιαφέρον όλων των συλλογικών φορέων των εργαζομένων. Η απόφαση αυτή αναμένεται να καθορίσει το μέλλον της διεκδίκησης και κατ’ επέκταση των οικονομικών αξιώσεων όσων υπαλλήλων ασκήσουν σχετική διεκδικητική αγωγή.
- Επιπλέον, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με πρόσφατη ανοιχτή επιστολή της προς τον αρμόδιο Υπουργό, επεσήμανε ότι οι Έλληνες Δικαστές θέτουν πλέον επίσημα ζήτημα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μάλιστα, επεσήμανε ότι ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης του 13ου και 14ου Μισθού έχει εκλείψει, μετά την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή» και ότι ο θεσμός των Δώρων και Επιδομάτων Αδείας, που εξακολουθεί να ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να παραμείνει ζωντανός και στο δημόσιο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι παραπάνω πρόσφατες θετικότατες εξελίξεις προλειαίνουν το έδαφος ευνοϊκά και καθιστούν την κατάθεση Αγωγής απαραίτητη και επιτακτική, ως το μόνο νομικά αποδεκτό και ασφαλές μέσο διεκδίκησης των απαιτήσεων, από κάθε δημόσιο υπάλληλο.
Συγκεκριμένα, η πιλοτική δίκη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν διασφαλίζει τον κάθε υπάλληλο αλλά μόνο τους συμμετέχοντες σε αυτήν, και άρα, απαραίτητη προϋπόθεση για τη δικαστική διεκδίκηση των Επιδομάτων και των Δώρων για κάθε δημόσιο υπάλληλο είναι η κατάθεση Αγωγής έως την εκδίκαση της πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ. Με άλλα λόγια, νομικά και οικονομικά κατοχυρωμένος για τη διεκδίκηση των περικοπών (13ου και 14ου Μισθού και Επιδομάτων), είναι ΜΟΝΟ όποιος έχει καταθέσει σχετική αγωγή έως την εκδίκαση της πιλοτικής δίκης, την 6.6.2025.
Με την εμπεριστατωμένη διατύπωση του δικογράφου της Αγωγής και λεπτομερείς υπολογισμούς στα πλαίσια της Αγωγής, μπορούν να διεκδικηθούν 2 ολόκληροι μισθοί για κάθε έτος, ποσό που ανέρχεται συνολικά από 6.000 έως 10.000 ευρώ.
Για πιο αναλυτική ενημέρωση για τις ομαδικές Αγωγές αναδρομικής διεκδίκησης 13ου και 14ου Μισθού, πατήστε εδώ.