Η παρεμπόδιση από τον γονέα που ασκεί την επιμέλεια, της επικοινωνίας του τέκνου με τον άλλο γονέα αποτελεί προσβολή του δικαιώματός του στην προσωπικότητα.
Περισσότερα…
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 57 ΑΚ, όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητα του, έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον, κατά δε τη διάταξη του άρθρου 59 ΑΚ, το δικαστήριο με την απόφαση του, ύστερα από αίτηση αυτού που έχει προσβληθεί και αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής, μπορεί επιπλέον να καταδικάσει τον υπαίτιο να ικανοποιήσει την ηθική βλάβη αυτού που είχε προσβληθεί. Η ικανοποίηση συνίσταται σε πληρωμή χρηματικού ποσού, σε δημοσίευμα ή σε οτιδήποτε επιβάλλεται από τις περιστάσεις.
Με τις ανωτέρω διατάξεις προστατεύεται το δικαίωμα της προσωπικότητας, στο οποίο εντάσσονται και η τιμή και η υπόληψη του ατόμου, η ψυχική υγεία και ο συναισθηματικός κόσμος του ανθρώπου, καθώς και η ελευθερία και ειδικότερα η ελευθερία για ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου, η οποία συνδέεται και με τις σχέσεις αυτού προς τους άλλους ανθρώπους.
Επίσης, από τις διατάξεις των άρθρων 1510, 1511, 1518, 1520 ΑΚ προκύπτει ότι σκοπός του απολύτως προσωπικού δικαιώματος και καθήκοντος επικοινωνίας μεταξύ γονέα και τέκνου είναι η διατήρηση του ψυχικού τους δεσμού και η συναισθηματική ολοκλήρωση και ψυχική ισορροπία και των μελών της οικογένειας, αποβλέποντας ιδίως στο καλώς εννοούμενο συμφέρον του τέκνου. Τυχόν δε αδικαιολόγητη παρεμπόδιση της επικοινωνίας συνιστά ενδεχομένως καταχρηστική άσκηση της γονικής μέριμνας.
Στα πλαίσια αυτά, οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό συμφέρον του τέκνου. Πολύ περισσότερο ο ασκών τη γονική μέριμνα, στη θετική συνδρομή του οποίου εναπόκειται η ουσιαστική πραγματοποίηση της επικοινωνίας, υποχρεούται να απέχει από κάθε ενέργεια, που μπορεί άμεσα ή έμμεσα να οδηγήσει στην παρεμπόδιση της. Οι γονείς οφείλουν δε, αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία μεταξύ τους, προκειμένου να μη θίγονται με τη συμπεριφορά του καθενός από αυτούς τα δικαιώματα του άλλου.
Επομένως, ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια του τέκνου, πρέπει να συνδράμει στην ουσιαστική πραγματοποίηση της επικοινωνίας του τέκνου με τον άλλο γονέα, ενθαρρύνοντας αυτή και δημιουργώντας καλή διάθεση και συνεργασία μεταξύ των γονέων. Πρέπει, δηλαδή, να διατηρηθούν οι ισχυροί δεσμοί με τον μη έχοντα την επιμέλεια γονέα, οι οποίοι δεσμοί, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την ισορροπημένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, και γενικά της θετικής μελλοντικής του εξέλιξης.
Ενόψει των ανωτέρω, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αριθμ. 124/2021 απόφασή του, έκρινε ότι σε περίπτωση που ο ασκών την επιμέλεια γονέας όχι μόνο δεν διευκολύνει, αλλά παραβιάζει συστηματικά και παρεμποδίζει την επικοινωνία του παιδιού με τον μη έχοντα την επιμέλεια γονέα, προσβάλλει παράνομα την προσωπικότητα του.