Η γονική παροχή δεν ανακαλείται, εκτός εάν κριθεί ότι αποτελεί δωρεά. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η παροχή υπερβαίνει το εύλογο μέτρο ή δεν εξυπηρετεί τη δημιουργία οικονομικής αυτοτέλειας του τέκνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανάκληση είναι δυνατή υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τις δωρεές.
Σύμφωνα με το α. 505 ΑΚ, «ο δωρητής έχει δικαίωμα να ανακαλέσει τη δωρεά, αν ο δωρεοδόχος φάνηκε με βαρύ του παράπτωμα αχάριστος απέναντι στο δωρητή, στο σύζυγο ή σε στενό συγγενή του και ιδίως αν αθέτησε την υποχρέωσή του να διατρέφει το δωρητή». Η αχαριστία του δωρεοδόχου κρίνεται πάντα με βάση τα πραγματικά περιστατικά, με τη νομολογία να κάνει δεκτό ότι στην έννοια της αχαριστίας υπάγεται ενδεικτικά η χωρίς σοβαρό λόγο αδιαφορία του δωρεοδόχου γενικώς για την τύχη του δωρητή, ιδιαίτερα όταν ο τελευταίος έχει ανάγκη φροντίδας και περίθαλψης, καθώς και η καταφρόνηση του δωρητή εκ μέρους του δωρεοδόχου με λόγο και έργο (ΑΠ 58/2022).
Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, ωστόσο, στην περίπτωση της γονικής παροχής, η οποία δεν είναι δεκτική ανάκλησης. Η μόνη περίπτωση προκειμένου να μπορεί να ανακληθεί η μεταβίβαση ενός περιουσιακού στοιχείου που έγινε δυνάμει γονικής παροχής, είναι η δικαιοπραξία αυτή να κριθεί ότι δεν αποτελεί, εν μέρει ή εν συνόλω, γονική παροχή, αλλά δωρεά.
Σημειώνεται αρχικά ότι, προκειμένου να θεωρηθεί η μεταβίβαση ενός περιουσιακού στοιχείου από τον γονέα στο τέκνο ως γονική παροχή, θα πρέπει, σύμφωνα με το α. 1509 ΑΚ, η παροχή αυτή να έγινε είτε για τη δημιουργία ή τη διατήρηση οικονομικής ή οικογενειακής αυτοτέλειας, είτε για την έναρξη ή την εξακολούθηση επαγγέλματος. Ως εκ τούτου, αν από τις γενικότερες συνθήκες προκύπτει ότι δεν συντρέχει κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, η μεταβίβαση θα θεωρηθεί στο σύνολό της ως δωρεά και ως εκ τούτου θα υπόκειται στο σύνολό της σε ανάκληση σε περίπτωση που ο δωρεοδόχος κριθεί αχάριστος, σύμφωνα με τα όσα αναπτύχθηκαν παραπάνω.
Επιπλέον, σύμφωνα με το α. 1509 ΑΚ, ακόμη κι αν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, η γονική παροχή λογίζεται ως δωρεά ως προς το ποσό που υπερβαίνει το μέτρο το οποίο επιβάλλουν οι περιστάσεις. Το, δε, επιβαλλόμενο από τις περιστάσεις μέτρο θα κριθεί κάθε φορά δυνάμει μιας σειράς παραγόντων, όπως η οικονομική κατάσταση του γονέα, η κοινωνική του θέση, ο αριθμός των τέκνων, η ηλικία και οι ανάγκες καθενός από αυτά, και εν γένει οι συνθήκες διαβίωσης γονέα και τέκνων. Στην περίπτωση αυτή, η γονική παροχή θα θεωρηθεί δωρεά όχι συνολικά, αλλά κατά το μέρος που υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο, και ως προς αυτό το μέρος θα μπορεί να ανακληθεί από τον γονέα-δωρητή.