Ο Υπαλληλικός Κώδικας απαγορεύει με το α. 32 την συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία προσωπική, περιορισμένης ευθύνης ή κοινοπραξία, χωρίς ωστόσο να κάνει ευθεία αναφορά στο αν είναι επιτρεπτή ή όχι η συμμετοχή του σε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), κάτι που δημιουργεί ζήτημα ερμηνείας του εν λόγω άρθρου.
Το ως άνω ζήτημα επιλύει η υπ’ αριθ. 25/2015 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η οποία ακολουθείται και γίνεται παγίως αποδεκτή (βλ. το προσφάτως εκδοθέν με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΙΔΑΔ/Φ.69/261/οικ.723/13.01.2025 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών), και σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στον δημόσιο υπάλληλο να αποκτήσει την ιδιότητα του διαχειριστή ΙΚΕ, καθώς και να συμμετέχει σε αυτή μέσω απόκτησης ενός ή περισσότερων εταιρικών μεριδίων.
Ειδικότερα, η ως άνω κρίση του ΝΣΚ απορρέει από την παραδοχή πως η ΙΚΕ είναι εταιρεία με νομική προσωπικότητα και μάλιστα εκ του νόμου εμπορική, χωρίς να ασκεί καμία επίδραση ο εξυπηρετούμενος με την εταιρεία αυτή σκοπός και η ανάπτυξη ή μη εμπορικής (δηλαδή κερδοσκοπικής) επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η διαχείριση και η εκπροσώπησή της, ελλείψει αντίθετης απόφασης των εταίρων, ανατίθεται εκ του νόμου σε έναν ή περισσότερους διαχειριστές που είναι, κατ’ αρχήν, φυσικά πρόσωπα, εταίροι ή μη, και οι οποίοι εκπροσωπούν την εταιρεία, ενεργώντας στο όνομά της κάθε πράξη που αφορά στη διοίκησή της ή στη διαχείριση της περιουσίας της. Ως εκ τούτου, η κατά τα ανωτέρω διαχείριση της ΙΚΕ δεν πραγματοποιείται από διοικητικό συμβούλιο, αλλά από τους διαχειριστές αυτής.
Πέραν τούτου, η τασσόμενη στην παρ. 2 του άρθρου 32 του Υπαλληλικού Κώδικα απαγόρευση συμμετοχής του υπαλλήλου στη διαχείριση οποιασδήποτε εμπορικής εταιρείας είναι απόλυτη, υπό την έννοια ότι από την απαγόρευση αυτή εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις τις οποίες ο νόμος ρητά προβλέπει. Έτσι, ελλείψει ειδικότερης νομοθετικής πρόβλεψης, ο υπάλληλος που διέπεται από τις διατάξεις του Υπαλληλικού δεν επιτρέπεται να διενεργεί τις κατά τα παραπάνω διαχειριστικές πράξεις.
Άλλωστε, σύμφωνα πάντοτε με την ως άνω γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η ΙΚΕ, ως προς τα γενικά της χαρακτηριστικά, έχει νομοθετικά διαμορφωθεί, ασχέτως των κάθε φορά ειδικότερων και εμφαινόμενων στο καταστατικό εταιρικών επιλογών, με βάση την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), στην οποία η απαγόρευση συμμετοχής του υπαλλήλου δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.