ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΕ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ
Κύριο και ουσιώδες γνώρισμα του εταιρικού μορφώματος της Ε.Π.Ε. αποτελεί η συνύπαρξη στοιχείων που προσιδιάζουν τόσο στις προσωπικές, όσο και στις κεφαλαιουχικές εταιρίες. Η εν λόγω συνύπαρξη αντανακλάται έντονα στο ζήτημα του κληρονομητού της εταιρικής συμμετοχής και των εταιρικών μεριδίων, στο οποίο ο νομοθέτης φαίνεται να προσανατολίζεται περισσότερο προς τα κεφαλαιουχικά στοιχεία της Ε.Π.Ε. εισάγοντας διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, από τις οποίες δεν χωρεί απόκλιση. Το κληρονομητό της εταιρικής συμμετοχής και των εταιρικών μεριδίων θεμελιώνεται στον Ν.3190/1955, όπως ισχύει σήμερα …………….
Περισσότερα
……….. και στην πρόβλεψη ότι ο θάνατος εταίρου δεν επιφέρει την λύση της εταιρίας.
Όσον αφορά την μεταβίβαση του εταιρικού μεριδίου, ο Ν.3190/1995 ορίζει πως δεν δύναται με καταστατική διάταξη να απαγορευτεί η μεταβίβαση του εταιρικού μεριδίου αιτία θανάτου και ότι, στην περίπτωση που υφίσταται πρόβλεψη τέτοιου περιεχομένου, αυτή είναι αυτοδικαίως άκυρη και δεν επιφέρει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Μέσω της ανωτέρω πρόβλεψης ο νομοθέτης προβαίνει στην στάθμιση ενός ζεύγους αντιτιθέμενων συμφερόντων, αφενός αυτών των κληρονόμων να υπεισέλθουν στην εταιρία, αφετέρου αυτών των εταίρων και του δικαιώματος τους να αποφασίζουν για την είσοδο νέων προσώπων, όπου και φαίνεται να προκρίνει αυτά των πρώτων. Σχετικά με την κληρονομική διαδοχή, σε περίπτωση όπου δεν υπάρχει διαθήκη, αυτή επέρχεται με τον θάνατο του κληρονομούμενου εταίρου, ενώ, στην περίπτωση όπου υφίστανται περισσότεροι του ενός κληρονόμοι, αυτοί αποκτούν τα εταιρικά μερίδια και την μερίδα συμμετοχής κατ’ ιδανικά μέρη και δημιουργείται μεταξύ τους κοινωνία δικαιώματος.
Εντούτοις, ο προσωπικός χαρακτήρας της Ε.Π.Ε. στο εξεταζόμενο ζήτημα δεν κάμπτεται εντελώς. Συγκεκριμένα καίτοι η εταιρία δεν μπορεί να απαγορεύσει την μεταβίβαση εταιρικού μεριδίου αιτία θανάτου, εντούτοις μπορεί, εφόσον βέβαια υπάρχει αντίστοιχα καταστατική πρόβλεψη να υποδεικνύει η ίδια συγκεκριμένο πρόσωπο για την εξαγορά των εταιρικών μεριδίων του κληρονόμου, σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν επιθυμεί την παραμονή του στην εταιρία. Σε αυτήν την περίπτωση, η υπόδειξη μπορεί να γίνει μέσα σε ένα μήνα από την εγγραφή της μεταβίβασης αιτία θανάτου στο βιβλίο εταίρων, με σχετική δήλωση προς τον κληρονόμο ή κληροδόχο. Η δε αποτίμηση της αξίας του μεταβιβασθέντος εταιρικού μεριδίου, μπορεί να λάβει χώρα με δύο τρόπους: α) μεταξύ συμφωνίας μεταξύ των κληρονόμων και της εταιρίας και β) με δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της έδρας της εταιρίας, το οποίο δικάζει κατά την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.