ΑΠΟΦΑΣΗ 591/2023 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ “FOLLI FOLLIE”
Με την 591/2023 απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αίτηση αναιρέσεως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας “FOLLI FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ” που αφορούσε σε πρόστιμο που επιβλήθηκε σε βάρος της, ύψους 100.000 ευρώ, λόγω χειραγώγησης της αγοράς με τη διάδοση ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών για τη μετοχή της εν λόγω εταιρείας μέσω των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων αυτής για τη χρήση του έτους 2017.
Περισσότερα…
Την προτεραία της συζήτησης της υπόθεσης υπεβλήθη από την αναιρεσείουσα εταιρεία ‘FOLLI FOLLIE” αίτημα αναβολής επειδή κατά τον χρόνο εκείνο βρισκόταν σε εξέλιξη ποινική δίκη σε βάρος της για τα ίδια πραγματικά περιστατικά, για τα οποία επεβλήθη η ένδικη κύρωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα, η αναιρεσείουσα ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση πρέπει να αναβληθεί διότι μετά την περάτωση της ποινικής διαδικασίας θα μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμά της για κατάθεση πρόσθετου λόγου αναίρεσης επί τη βάση της αρχής ne bis in idem, η οποία απορρέει από το άρθρο 4 παρ. 1 του 7ου Προσθέτου Πρωτοκόλλου (Π.Π.) της ΕΣΔΑ (σύμφωνα με την οποία είναι αδύνατη η επιβολή διπλής ποινής για την ίδια νομική και πραγματική αιτία).
Το Δικαστήριο έκρινε ότι απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, απορριπτική προσφυγής κατά διοικητικής πράξεως επιβολής διοικητικής κυρώσεως, δεν μπορεί να ενέχει παραβίαση της αρχής «ne bis in idem» κατά το ενωσιακό δίκαιο και την Ε.Σ.Δ.Α., λόγω παραλλήλως βαίνουσας, σχετικής, ποινικής stricto sensu, διαδικασίας, η οποία περατώνεται αμετάκλητα μετά την δημοσίευση της αποφάσεως του διοικητικού δικαστηρίου. Συνεπώς, κρίθηκε ότι σε τέτοια περίπτωση, δεν μπορεί να θεμελιωθεί αντίστοιχο νομικό σφάλμα της αποφάσεως του διοικητικού δικαστηρίου ούτε λόγος αναιρέσεώς της για παραβίαση της αρχής «ne bis in idem» (πρβλ. ΣτΕ 636/2021 7μ.) και, με το σκεπτικό αυτό, το αίτημα αναβολής απορρίφθηκε.
Περαιτέρω, κρίθηκε ότι στην έννοια της χειραγώγησης της αγοράς μέσω διάδοσης ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με την προσφορά, την ζήτηση ή την τιμή ενός χρηματοπιστωτικού μέσου που εισάγεται ή έχει εισαχθεί σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, ή είναι πιθανόν να διαμορφώσουν την τιμή του σε μη κανονικό ή τεχνητό επίπεδο. Η συμπεριφορά αυτή απαγορεύεται με βάση το άρθρο 12 παρ. 1 του Κανονισμού 596/2014, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του ίδιου Κανονισμού, εμπίπτει και η υπογραφή ή έγκριση από τα φυσικά πρόσωπα, που είναι κατά νόμο επιφορτισμένα με την αρμοδιότητα αυτή, όπως η αναιρεσείουσα, που ήταν, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων που δημοσιεύθηκαν και περιέχουν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, λαμβανομένου υπόψη ότι στις περιπτώσεις αυτές τα εν λόγω πρόσωπα όφειλαν εν πάση περιπτώσει, συνεπεία της θεσμικής τους ιδιότητας και των αρμοδιοτήτων τους, να γνωρίζουν ότι οι διαδοθείσες πληροφορίες ήταν ψευδείς ή παραπλανητικές.
Εξάλλου, η δημοσίευση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, στο τέλος κάθε οικονομικού έτους, απαιτεί μία από τις θεμελιωδέστερες αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης μιας ανώνυμης εταιρείας. Δημοσιεύονται δε και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) εντός είκοσι ημερών από την έγκρισή τους, και συχνά ιδίως σε ανώνυμες εταιρείες με μεγάλο κύκλο εργασιών, συνοδεύονται από έκθεση διαχείρισης και γνώμη ορκωτού ελεγκτή ή ελεγκτικής εταιρείας. Αναρτώνται τέλος, στην ιστοσελίδα της εταιρείας και παραμένουν προσβάσιμες για χρονικό διάστημα δύο (2) τουλάχιστον ετών από την πρώτη δημοσίευσή τους και εφόσον πρόκειται για εταιρείες με μετοχές ή άλλες κινητές αξίες τους εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά κατατίθενται και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.