Στις περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων από οχήματα ανασφάλιστα, δηλαδή οχήματα για τα οποία δεν υφίσταται κάλυψη των ζημιών που προξενούν από τροχαίο ατύχημα, από καμία ασφαλιστική εταιρεία, είτε γιατί ο ιδιοκτήτης τους δεν τα είχε ασφαλίσει ποτέ είτε γιατί δεν είχε ανανεώσει την ασφαλιστική τους σύμβαση είτε γιατί η ασφαλιστική εταιρεία, στην οποία είχε ασφαλιστεί το εκάστοτε όχημα απώλεσε την άδεια λειτουργίας της ή πτώχευσε, ο ιδιοκτήτης του ζημιωθέντος οχήματος στρέφεται υποχρεωτικά κατά του οργανισμού με την επωνυμία «Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων», προκειμένου να αξιώσει κατ΄αυτού, τις αξιώσεις του από το τροχαίο ατύχημα, τηρώντας μάλιστα συγκεκριμένη νόμιμη προδικασία. Εφόσον δεν τελεσφορήσει η παραπάνω προδικασία, τότε ο ζημιωθείς μπορεί να αξιώσει δικαστικά, με αγωγή κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου, τις παραπάνω αξιώσεις του.
Λόγω της εξόχως δυσχερούς, ιδίως εξ οικονομικής επόψεως, καταστάσεως, στην οποία περιέρχεται ένα θύμα τροχαίου ατυχήματος, προκληθέντος από ανασφάλιστο όχημα, έχει θεσπισθεί προς αντιμετώπιση της ανάγκης αποζημίωσης του παθόντος, η διαδικασία αποζημίωσης, μέσω ενός οργανισμού, το οποίο έχει ιδρυθεί με σκοπό την αποζημίωση των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, των οποίων η αποζημίωση από ασφαλιστικές εταιρίες είναι αδύνατη, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, ήτοι σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα.
Το ανασφάλιστο όχημα υπαίτιο τροχαίου ατυχήματος, ως περίπτωση επιτακτικής ανάγκης αποκατάστασης των παρ’ αυτού προκληθεισών ζημιών, καλύπτεται από τον εν λόγω οργανισμό, ο οποίος ονομάζεται Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, η παρεχόμενη αποζημίωση εκ του οποίου αφορά περιπτώσεις αποβίωσης, σωματικών βλαβών και, υπό όρους, υλικών ζημιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με τη σχετική διάταξη του άρθρου 19§8 του Νόμου 489/1976 (όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 4 εδ. δ΄ του Ν. 4092/2012), στις περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων που προβλέπεται κατά νόμο ευθύνη του Επικουρικού Κεφαλαίου, καθιερώνεται και επιβάλλεται η υποχρεωτική υποβολή από μέρους του παθόντος έγγραφης αίτησης αποζημίωσης προς το Επικουρικό Κεφάλαιο, ως απαραίτητη προϋπόθεση του παραδεκτού για την άσκηση μετέπειτα της αγωγής κατά του τελευταίου αυτού. Ειδικότερα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου 19 του Ν. 489/1976 (όπως η παρ. αυτή προστέθηκε με το παρ. δ΄ του άρθρου τέταρτου του Ν. 4092/2012) η αγωγή κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου είναι παραδεκτή, μόνο αν ο ενάγων έχει υποβάλει προ της άσκησής της έγγραφη αίτηση αποζημίωσης, με συνημμένα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την απαίτησή του και το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι υποχρεωμένο να απαντήσει αιτιολογημένα στην αίτηση εντός τριών μηνών από την υποβολή της, μόνο δε μετά τη λήψη της απάντησης του Επικουρικού Κεφαλαίου ή την άπρακτη παρέλευση της ως άνω προθεσμίας των τριών μηνών, δύναται ο παθών να ασκήσει αγωγή κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου.
Επομένως, σε περίπτωση που κάποιος εμπλακεί σε τροχαίο με ανασφάλιστο όχημα, κατά τα παραπάνω, στρέφεται υποχρεωτικά κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου, προκειμένου να αποζημιωθεί και τηρώντας πρωτίστως την παραπάνω προβλεπόμενη προδικασία.