Δημοσιεύθηκε ο νόμος 4685/2020, με τον οποίο:
- Τροποποιείται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και αδειοδότησης των ΑΠΕ.
- Ορίζονται πιστοποιημένοι ιδιώτες αξιολογητές των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
- Τροποποιείται ο νόμος σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
- Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τη Διαχείριση Αποβλήτων
- Θεσπίζεται υποχρέωση μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων
- Χορηγείται παράταση μέχρι την 30.4.2021, για την λήψη έγκρισης επέμβασης, σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έγιναν σε δάση ή δασικές εκτάσεις.
Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις του νέου νόμου
Α. Απλοποίηση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.
– Η διάρκεια ισχύος της ΑΕΠΟ αυξάνεται από τα δέκα (10) στα δεκαπέντε (15) έτη, εφόσον δεν επέρχεται μεταβολή των δεδομένων, βάσει των οποίων εκδόθηκε. Παράλληλα, αυξάνεται η παράταση ισχύος από τέσσερα (4) στα έξι (6) έτη, ή από δύο (2) στα τέσσερα (4) έτη, όταν βρίσκεται σε ισχύ πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά EMAS ή ISO 14001, αντίστοιχα (άρθρο 1).
– Μειώνεται ο συνολικός χρόνος έκδοσης ΑΕΠΟ και προβλέπονται ενέργειες σε περίπτωση που ο χρόνος σε κάθε στάδιο παρέλθει άπρακτος. Στον έλεγχο τυπικής πληρότητας ο φάκελος θεωρείται πλήρης, στην έλλειψη ουσιωδών γνωμοδοτήσεων ο φάκελος παραπέμπεται σε Συμβούλιο Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ/ΠΕΣΠΑ) εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών. Στο Συμβούλιο μπορεί να συμμετέχει και ο φορέας, ώστε να εκθέσει τις απόψεις του. Προβλέπεται έκδοση ΑΕΠΟ εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών, από την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης σχεδίου ΑΕΠΟ και σε περίπτωση παρέλευσης αυτής, έκδοση ΑΕΠΟ από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων. (Άρθρα 2 έως 4).
– Τα Συμβούλια Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ/ΠΕΣΠΑ) συνεδριάζουν τακτικά, ώστε να επιλύονται τυχόν εκκρεμότητες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται υποχρεωτική συγκρότηση εντός είκοσι (20) ημερών και δυνατότητα του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας να ζητά ή/και να παρίσταται κατά τη συνεδρίαση ή να υποβάλλει υπόμνημα απόψεων (άρθρο 6).
– Προωθούνται και διευκρινίζονται τα θέματα αξιοποίησης πιστοποιημένων αξιολογητών ΜΠΕ. Οι αξιολογητές, θα επιλέγονται από ειδικό μητρώο κατόπιν κλήρωσης και μπορούν να προβαίνουν σε έλεγχο πληρότητας και ενδελεχή έλεγχο της ΜΠΕ, αποστολή της ΜΠΕ στους αρμόδιους δημόσιους φορείς ή υπηρεσίες προς γνωμοδότηση, ανάρτηση της ΜΠΕ σε δημόσια διαβούλευση, υποβολή αιτήματος στον Πρόεδρο του αρμόδιου Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης για σύγκλησή του και σύνταξη Σχεδίου ΑΕΠΟ ή αντίστοιχα, Σχεδίου απόφασης απόρριψης. Ο φορέας του έργου ή τις δραστηριότητας δύναται να ζητήσει την ανάθεση σε πιστοποιημένο αξιολογητή (άρθρο 7).
-Αντικαθίσταται το αρ. 21 του ν. 4122/2013 σχετικά με την αδειοδότηση νέων ή ριζικά ανακαινιζόμενων υφιστάμενων κτιρίων (άρθρο 70).
-Τροποποιείται ο νόμος 4122/2013 σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων ( ως προς τον τρόπο υπολογισμού των σχετικών συντελεστών απόδοσης, τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, τη διαδικασία μελέτης της ενεργειακής απόδοσης σε υφιστάμενα και νέα κτίρια κλπ) (άρθρα 56-69).
Β. Ζητήματα Διαχείρισης Αποβλήτων:
– Ρυθμίζονται εκ νέου ζητήματα που αφορούν τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (διάρκεια, διαδικασία αξιολόγησης, αντιμετώπιση προβλημάτων σε έκτακτες ανάγκες). Τα Σχέδια Διαχείρισης καλύπτουν χρονική περίοδο τουλάχιστον δέκα (10) ετών, και αξιολογούνται τουλάχιστον ανά πενταετία (άρθρο 83).
– Θεσπίζεται υποχρέωση μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων για τους ιδιοκτήτες, νομείς ή κατόχους ακινήτων, όπως ιδίως γηπέδων, οικοπέδων, κτισμάτων ή κατασκευών, στα οποία βρίσκονται επικίνδυνα απόβλητα συμπεριλαμβανομένων και των αποβλήτων αμιάντου ή αποβλήτων υλικών που περιέχουν αμίαντο, με πρόβλεψη διοικητικής διαδικασίας συμμόρφωσης σε περίπτωση παραβίασης της παραπάνω υποχρέωσης, καθώς και κυρώσεων σε περίπτωση που η διαδικασία συμμόρφωσης αποβεί άκαρπη (άρθρο 90).
Γ. Ρυθμίσεις για τους Δασικούς Χάρτες:
Ορίζεται ότι δεν υπάγονται στην δασική νομοθεσία περιοχές που είχαν λάβει χρήση βιομηχανίας με τα προεδρικά διατάγματα που καθορίζουν ζώνες οικιστικού ελέγχου (άρθρο 48).
– Διευκρινίζεται ότι πράξεις της διοίκησης που οδήγησαν σε μεταβολή του δασικού χαρακτήρα μιας έκτασης (άδειες που δόθηκαν με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας), είναι πράξεις που μετέβαλλαν με σύννομο τρόπο τη χρήση μιας δασικής έκτασης (άρθρο 48).
– Ορίζεται ότι οι αιτήσεις-ενστάσεις για διόρθωση προδήλων σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες οι οποίες είχαν απορριφθεί (ως μη αφορώσες σε σφάλματα που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως πρόδηλα) πρέπει τελικώς να διαβιβάζονται στις ΕΠΕΑ προς εξέταση (άρθρο 48).
– Ορίζεται διαδικασία αυτεπάγγελτης εισαγωγής των πράξεων της διοικήσεως στους δασικούς χάρτες και παρέχεται η ευχέρεια στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ρυθμίσει με απόφασή του τις σχετικές λεπτομέρειες (άρθρο 48).
– Αναμορφώνεται το πλαίσιο και επιταχύνεται η διαδικασία εξέτασης των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (άρθρο 49).
– Προβλέπεται ότι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έγιναν σε δάση ή δασικές εκτάσεις και έχουν λάβει όλες τις απαιτούμενες άδειες πλην της έγκρισης επέμβασης μπορούν να λάβουν αυτήν μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, καθώς αποτελούν επιτρεπτές επεμβάσεις (άρθρο 102).