Η πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι (Ιούλιος 2018), προκάλεσε το φρικτό θάνατο 100 περίπου ανθρώπων ενώ κατέστρεψε στο πέρασμά της εκατοντάδες νοικοκυριά αποτελώντας συγχρόνως μία άνευ προηγουμένου περιβαλλοντολογική καταστροφή (βλ. αναλυτικά εδώ).
Δικαιούχοι Αποζημιώσεων:
Αποζημίωσης δικαιούται το καθένα από τα παρακάτω πρόσωπα (συγγενείς θυμάτων ή τραυματιών από τη φωτιά) :
- Ο/Η σύζυγος
- Ο σύντροφος
- ο πατέρας
- η μητέρα
- τα τέκνα
- το κυοφορούμενο
- τα αδέλφια
- παππούς
- Γιαγιά
- Εγγονός/ή
- Θείος/α
- Ανιψιός/ά
- Πεθερός/ά
- Γαμπρός/νύφη
- άλλα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στη οικογένεια του θύματος.
Διεκδικούμενα Ποσά:
Τα ποσά που το καθένα από τα πρόσωπα αυτά διεκδικεί είναι (ενδεικτικά) :
- Για το/τη σύζυγο θύματος /τραυματία έως 1.000.000 ευρώ
- Για το σύντροφο έως 1.000.000 ευρώ
- Για πατέρα θύματος /τραυματία έως 1.000.000 ευρώ
- Για μητέρα θύματος /τραυματία έως 1.000.000 ευρώ
- Για κάθε τέκνο έως 1.000.000 ευρώ
- Για το κυοφορούμενο έως 1.000.000 ευρώ ευρώ
- Για κάθε αδελφό/ή έως 700.000 ευρώ
- Για κάθε παππού/γιαγιά θύματος/τραυματία έως 400.000 ευρώ
- Για κάθε ένα από τους λοιπούς δικαιούχους 100.000 έως 800.000 ευρώ αναλόγως των ειδικών συνθηκών και δεδομένων
Επιδικασθέντα Ποσά:
Στην περίπτωση της Ηλείας (2007), το Δημόσιο κλήθηκε δικαστικά να καταβάλει υψηλότατες αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων της φονικής φωτιάς. Ειδικότερα, τα Διοικητικά Δικαστήρια με αποφάσεις τους, καταδίκασαν το Ελληνικό Δημόσιο σε καταβολή σημαντικών ποσών αποζημίωσης στα θύματα των φονικών πυρκαγιών, ύψους :
1) 250.000 ευρώ στη μητέρα θύματος
2) 250.000 ευρώ στον πατέρα θύματος
3) 80.000 ευρώ στον σύζυγο
4) 70.000 ευρώ στο κάθε τέκνο
5) 40.000 ευρώ στον κάθε αδελφό
6) 40.000 ευρώ στον παππού
Για την πλήρη επανόρθωση και αποκατάσταση των υλικών και ηθικών ζημιών που υπέστησαν οι οικογένειες των θυμάτων της τραγικής πυρκαγιάς, το μόνο αποτελεσματικό και νομικά ενδεδειγμένο μέσο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η άσκηση Αγωγής.
Η αγωγή αυτή θα πρέπει να έχει ειδικό περιεχόμενο και να εμπεριέχει διατύπωση συγκεκριμένων κονδυλίων και αιτημάτων κατά τρόπο ορισμένο, νομικά τεκμηριωμένο, βασισμένο σε κρατούσα νομολογία και εμπεριστατωμένο (με σύγχρονες τεχνικές εκθέσεις και τεκμηριωμένες μελέτες – πορίσματα) ώστε να γίνει ουσιωδώς δεκτή από το Δικαστήριο και να οδηγήσει στην πλήρη ηθική και υλική δικαίωση των πυρόπληκτων.
Με βάση το νόμο και όσα πάγια έχουν κριθεί από τα ελληνικά Δικαστήρια, για τον υπολογισμό του ύψους της αποζημίωσης, λαμβάνονται υπ’ όψιν ενδεικτικά από το Δικαστήριο οι συνθήκες θανάτου του θύματος, η ηλικία του θύματος, η υπαιτιότητα των οργάνων του Δημοσίου, ο βαθμός συγγένειας με το θύμα, η ηλικία των συγγενών του θύματος κατά τον κρίσιμο χρόνο, η βαθύτατη θλίψη και ο πόνος που δοκίμασαν από το θάνατο.
Κατά το άρθρο 932 εδ. α’ και γ΄του Αστικού Κώδικα ορίζεται ότι «Σε περίπτωση αδικοπραξίας, ανεξάρτητα από την αποζημίωση για περιουσιακή ζημία, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης….. Σε περίπτωση θανάτωσης προσώπου, η χρηματική ικανοποίηση μπορεί να επιδικαστεί στην οικογένεια του θύματος λόγω ψυχικής οδύνης».
Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι παρέχεται στο δικαστήριο η ευχέρεια, αφού εκτιμήσει τα πραγματικά περιστατικά που θέτουν υπόψιν του οι διάδικοι (βαθμός πταίσματος του υπόχρεου, είδος προσβολής κλπ) και με βάση τους κανόνες της κοινής πείρας και λογικής, να επιδικάσει εύλογη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης. Η χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης αποσκοπεί στην ηθική παρηγοριά και την ψυχική ανακούφιση των μελών της οικογενείας του θανόντος, όσο αυτό είναι δυνατόν, από τον ψυχικό πόνο που δοκιμάζουν κατά το χρόνο θανάτου του.
Με τη διάταξη του άρθρου 932 εδ. γ ΄του ΑΚ, δεν ορίζεται ευθέως ο κύκλος των προσώπων που μπορεί να ζητήσει χρηματική ικανοποίηση. Κατά την έννοια όμως της διάταξης αυτής, στην οικογένεια του θύματος περιλαμβάνονται οι εγγύτεροι και στενώς συνδεόμενοι με τον θανατωθέντα συγγενείς που δοκιμάσθηκαν ψυχικά από την απώλειά του και προς ανακούφιση του πόνου των οποίων στοχεύει η εν λόγω διάταξη.
Για τον υπολογισμό του ύψους της χρηματικής αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης , το δικαστήριο λαμβάνει υπόψιν, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες υπό τις οποίες επήλθε ο θάνατος και το βαθμό της ψυχικής συγκίνησης που ο θάνατος αυτός προκάλεσε στο συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας του θανόντος, αναλόγως της ηλικίας του, της προσωπικότητάς του, της κατάστασης της υγείας του. Παράλληλα, το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης δεν συναρτάται, καταρχήν, προς τη συγκεκριμένη κάθε φορά περιουσιακή και δημοσιονομική κατάσταση του Δημοσίου ή του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ούτε όμως το περιουσιακό και οικονομικό μέγεθος των ανωτέρω νομικών προσώπων επιδρά στον καθορισμό του ύψους αυτής.